"Ölüm Yolu", "Barış Yolu" Oldu...
Bosna-Hersek'teki savaşta en acı trajedinin yaşandığı Srebrenitsa'dan kaçanların kullandığı ve "ölüm yolu" olarak bilinen güzergahta 5 bin kişinin katılımıyla 3 gün sürecek "Barış Yürüyüşü" başladı. ...Tuzla kantonuna bağlı Nezuk köyünden başlayan bu yılki barış yürüyüşüne, savaş sırasında Srebrenitsa'da görev yapan bir grup Hollandalı asker de katılıyor. Yürüyüşe katılanların çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce kişi, günde yaklaşık 35 kilometre yol kat ederek sürdürecekleri zorlu yürüyüşü, 11 Temmuzda Srebrenitsa soykırımını anma etkinliklerinin yapılacağı Potoçari Mezarlığında tamamlayacak.
Srebrenitsa'da ne olmuştu?
Bosna'da savaşın başlamasından (1992) üç yıl sonra, "savaş bitti" denilen bir dönemde, bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin de bulunmasına rağmen, 1995 yılı temmuzunda Srebrenitsa'da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı.Bosna-Hersek'in doğusunda bulunan Srebrenitsa, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Tuzla gibi yerlerden biriydi. Srebrenitsa'nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de mülteci akını olmuş ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa'da toplanmıştı.
Srebrenitsa'daki Boşnak erkek ve 14 yaş üstü çocuklar, Bosnalı Sırp birliklerinin komutanı Ratko Mladiç'e bağlı birliklerce sığındıkları Hollandalı birliklerin elinden alınarak otobüslere ve kamyonlara doldurulup götürüldükleri ormanlık alanlarda, kapatıldıkları fabrikalarda katledildi. Cenazeleri ise toplu mezarlara gömüldü. Srebrenitsa yakınlarında bulunan 13 ayrı toplu mezarda binlerce Boşnak erkeğine ait ceset bulundu. Srebrenitsa'da katledilen 8 bin 372 Boşnak'tan 2 bininin cesedi ise hala bulunamadı. Srebrenitsa katliamının baş sorumlularından Ratko Mladiç hala yakalanamadı. Srebrenitsa katliamı, BM ve Lahey Adalet Divanı tarafından "soykırım" olarak kabul edildi. Ancak Boşnaklar, "soykırımın" sadece Srebrenitsa'da değil, tüm Bosna'da yapıldığının kabul edilmesini istiyor.
|